Dekkene dine skal være balanserte for å kunne kjøre trygt og komfortabelt

Å balansere dekkene dine er noe du ikke kan gjøre selv, du må ta dekkene dine til dekkservice, hvor de tar av deg dekkene og legger dem i en roterende maskin som måler sidekreftene på dekket, maskinen beregner hvilken vekt som skal legges til for å motvirke disse styrker og balanserer hjulet. Når vektene, som skal være miljøvennlige og ikke inneholder bly, er lagt til, skal hjulet rotere jevnt. Når du bytter dekk mellom sommer- og vinterdekk, eller bare roterer dekkene på en dekkstasjon, vil de sjekke om dekkene er balanserte.

Hvis du kjører med ubalanserte hjul, kan dekkene rulle ujevnt og rattet kan riste og redusere kjørekomforten. Ujevn slitasje kan føre til redusert dekklevetid. I tillegg til at dekkene må balanseres, må de også ha riktig dekktrykk slik at den optimale delen av slitebanen kommer i kontakt med veibanen. Lavt dekktrykk gir høyere rullemotstand, noe som øker slitasje. I tillegg til økt slitasje, vil du også ha et høyere drivstofforbruk, så det kan være dyrt å kjøre rundt med feil dekktrykk og at du ikke får optimal ytelse.

Du bør også sjekke hjulstilingen for å sikre at dekkene har riktig justering med vinklene som trengs for å kompensere for forskjeller når du svinger. Feil hjuljustering fører til feil og unødvendig slitasje og økt drivstofforbruk. Hjulinnstillingen kan påvirkes av å kjøre på en kantstein eller et veihull. Hvis du merker at dekkene er ujevne langs dekkets overflate, kan det skyldes innstillingen eller også at du har defekte støtdempere. Å gjøre en kondisjonstest på bilen kan gi deg innsikt i hva som er galt med bilen din og dekkene dine.

Når du snart skifter mellom sommer- og vinterdekk, hvis du har et dekkverksted som skifter ut for deg, bør de sørge for at vinterdekkene er balanserte før de monteres på bilen din. Derfor er det veldig bra å ha eksperter som gjør et dekkbytte for deg. Du vet at dekkene kontrolleres før de monteres, og at dekktrykket er riktig, slik at du vet at du forlater stedet med trygge dekk med riktig dekktrykk, nye dekkventiler og med kontrollert mønsterdybde. Når dekkene er utstyrt med profesjonelt verktøy, gjøres det ikke bare veldig raskt, men du vet også at alle boltene er strammet tilstrekkelig.

De fleste dekkverksteder har dekkhotell til dekkene dine, slik at du kan lagre sommerdekkene til du trenger dem igjen. På denne måten vet du at de er praktisk lagret under de rette lagringsforholdene og er klare til å vente på deg i trygge omgivelser. Korrekte lagringsforhold forlenger dekkens levetid. Det sparer også plass i hjemmet ditt, og du trenger ikke å dra dekkene frem og tilbake mellom dekkendringene. Det gjør deg mer fleksibel for raskt å kunne gå forbi dekkverkstedet og få dem til å skifte. De sørger også for at dekkene roteres mellom hvert skifte slik at de slites jevnere og holder lenger. For mer informasjon om dekkservice og hjulbalansering, besøk: https://vianor.no/