Dina däck bör vara balanserade för att kunna köra säkert och bekvämt

Att balansera dina däck är något du inte kan göra själv, du måste ta dina däck till däckservice, där de tar av dina däck och lägger dem i en roterande maskin som mäter sidokrafterna på däcket, maskinen beräknar vad vikt bör läggas till för att motverka dessa krafter och balansera hjulet. När vikterna, som ska vara miljövänliga och inte innehålla bly, har lagts till ska hjulet rotera smidigt. När du gör däckbyte mellan sommar- och vinterdäck, eller bara roterar dina däck på en däcks servicestation, kommer de att kontrollera om däcken är balanserade.

Om du kör med hjul som inte är balanserade kan däcken rulla ojämnt och ratten kan skaka och minska körkomforten. Ojämnt slitage kan leda till att däckens livslängd minskar. Utöver att däcken behöver balanseras måste de också ha rätt däcktryck så att den optimala delen av slitbanan kommer i kontakt med vägytan. Lågt däcktryck orsakar högre rullmotstånd vilket ökar slitaget. Förutom ökat slitage, kommer du också att få en högre bränsleförbrukning, så det kan bli dyrt att köra runt med fel däcktryck samt att du inte kommer få optimal prestanda.

Du bör också kontrollera hjulinställningen för att försäkra dig om att däcken har den rätta inställningen med vinklar som behövs för att kompensera för skillnader när du svänger. En felaktig hjulinställning leder till felaktigt och onödigt slitage och ökad bensinförbrukning. Hjulinställningen kan påverkas av att du har kört på en trottoarkant eller ett väghål. Om du upptäcker däckslitage som är ojämnt längs däckets yta, så kan det bero på inställningen eller också att du har felaktiga stötdämpare. Att göra ett konditionstest på bilen kan ge dig insikt i vad som är fel på din bil och dina däck.

När du snart byter mellan sommardäck och vinterdäck, om du har en däckverkstad som gör bytet åt dig, bör de se till att vinterdäcken är balanserade innan de monteras på din bil. Det är därför det är mycket bra att ha experter som gör ett däckbyte åt dig. Du vet att däcken kontrolleras innan de monteras och att däcktrycket är korrekt så att du vet att du lämnar platsen med säkra däck med rätt däcktryck, nya däckventiler och med kontrollerat mönsterdjup. När däcken är monterade med professionella verktyg görs det inte bara mycket snabbt utan du vet också att alla bultar är tillräckligt åtdragna.

De flesta däckverkstäder har däckhotell för dina däck, så att du kan lagra dina sommardäck tills du behöver dem igen. På det här sättet vet du att de är bekvämt lagrade vid rätt lagringsförhållanden och redo att vänta på dig i en säker miljö. Rätt förvaringsförhållanden förlänger däckens livslängd. Det spar också utrymme i ditt hem och att du slipper släpa däcken fram och tillbaka mellan dina däckbyten. Det gör dig mer flexibel att kunna snabbt åka förbi din däckverkstad och få dem byta. De ser också till att däcken roteras mellan varje byta så att de slits mer jämnt och håller längre.

För mer information om däckservice och hjulbalansering, besök: https://vianor.se/