Bør du velge piggdekk eller piggfrie dekk?

Dette er en konstant sak blant bileiere når det gjelder valg av vinterdekk. Bør det være piggdekk eller piggfrie dekk? Før var det opplagte valget at hvis du ville ha gode vinterdekk, måtte du velge piggdekk. I dag har imidlertid piggfrie dekk eller friksjonsdekk som de også kalles utviklet seg så mye at valget i dag ikke er så opplagt. Piggdekkene har fortsatt en tendens til å ha bedre grep på is, i det minste myk is nær nulllinjen. Selv hardpakket snø som blir veldig isete.

Siden piggfrie bildekk er forbedret i den grad de i stor grad tilsvarer piggdekk på både snø og is. Når du kjører på snø, er det slitebanen som gir grep og grep når du kjører. Spormønstrene varierer mellom forskjellige dekkprodusenter, og det er et resultat av lang utvikling og testing som har gitt dyktighet. Sporene må ha god evne til å redusere risikoen for slamhøvling, noe som ligner på vannplaning, noe som skjer når dekkene mister kontakten med veidekket fordi dekkene ikke kan skyve vekk alt slammet, noe som fører til at dekket begynner å komme i nivå på slammet. Sporene skal også sikre at snøen ikke setter seg fast i sporene, noe som fører til dårligere grep.

De piggfrie dekkene har nå lagt til forskjellige greppartikler i slitebanen som gir godt grep selv på is. De har også introdusert forskjellige spor som fungerer som sugeplugger på isen, dette har gjort at piggfrie dekk i dag i utgangspunktet har samme grep som piggdekk, noe som reduserer årsaken til at du velger piggdekk framfor piggfrie dekk. Du har også større fleksibilitet hvis du bruker piggfrie dekk, da de ikke har noen dateregler som begrenser bruken. Det er imidlertid viktig å forstå at disse fortsatt er vinterdekk og ikke bør brukes utenfor vintersesongen. De kan monteres noen uker før snøen kommer og også noen uker etter at snøen har smeltet om våren, men hvis disse brukes om sommeren, bruker de mye raskere enn de burde. De har heller ikke optimalt grep.

Hvis du føler at du må ha det absolutt beste grepet på is, vil valget sannsynligvis være piggdekk. Fordi de har metallpinner som kan grave i isen, har de en utmerket evne til å skape godt grep. Piggdekk har begrensninger for hvilken dato du kan få dem montert på bilen din tidligst, og også den siste datoen om våren når du kan bruke dem. Disse begrensningene gjelder kun piggdekk, da piggfrie dekk kan brukes når som helst. Piggdekk er også forbudt i noen land, så hvis du planlegger å reise til et av disse landene eller kjøre gjennom, må du ikke gjøre det med piggdekk, og du må i stedet bruke piggfrie vinterdekk. Dette gjør det mindre fleksibelt, noe som også har ført til at mange har begynt å velge piggfrie dekk, som også er forbedret så mye at de stort sett er likeverdige når det gjelder grep og grep på snø og is.

For mer informasjon om piggdekk eller piggfrie dekk, besøk: https://vianor.no/