Bör du välja dubbdäck eller dubbfria däck?

Detta är en ständig fråga bland bilägare när det gäller val av vinterdäck. Ska det vara dubbdäck eller dubbfria däck? Förr var det självklara valet att om man ville ha bra vinterdäck så var man tvungen att välja dubbdäck. Numera har dock de dubbfria eller friktionsdäcken som de också kallas utvecklats så pass mycket att idag är valet inte så självklart. Dubbdäcken tenderar fortfarande att ha bättre grepp på is, iallafall mjuk is nära nollstrecket. Även hårt packade snö som blir väldigt isigt.

Då dubbfria däcken har förbättrats till den grad då de är i stort sett likvärdiga med dubbdäck både på snö och is. När du kör på snö, så är det slitbanans mönster som ger fäste och grepp när du kör. Spåren mönster skiljer sig åt emellan olika däcktillverkare och det är ett resultat av lång utveckling och testning som har gett färdighet. Spåren ska ha bra förmåga att minska risken för slasplaning, vilket är liknande mot vattenplaning, som händer när däcken tappar kontakt med vägytan eftersom däcken inte kan skjuta undan all slask, vilket leder till att däcket börjar plana på slasken. Spåren ska också se till att snön inte fastnar i spåren vilket leder till sämre grepp.

De dubbfria däcken har numera satt till olika grepp partiklar i slitbanan som ger bra grepp även på is. De har även introducerat olika spår som fungerar som sugpropar på isen, detta har gjort att de dubbfria däcken idag har i stort set samma grep som dubbdäcken vilket minskar anledningen till att välja dubbdäck över dubbfria däck. Du har även mer flexibilitet om du använder dubbfria däck, då de inte har några datumregler som begränsar deras användning. Det är dock viktigt att förstå att dessa är fortfarande vinterdäck och inte bör användas utanför vintersäsongen. De kan monteras någon vecka innan snön kommer och även någon vecka efter snön har smält på våren, men om dessa används under sommaren så slits de mycket fortare än vad de borde göra. De har också inte optimalt grepp.

Om du känner att du måste ha det absolut bästa greppet på is, så blir nog valet dubbdäck. Eftersom de har metaldubbar som kan gräva in i isen, så har de en utmärkt förmåga att skapa bra grepp. Dubbdäck har begränsningar vad gäller vilket datum du tidigast får ha dem monterade på din bil och också sista datumet på våren när du får ha dem på. Dessa begränsningar gäller bara dubbdäck, då dubbfria däck får användas när som. Dubbdäcken är också förbjudna i vissa länder, så om du planerar att resa till ett av dessa länder eller köra igenom, så får du inte göra det med dubbdäck och du måste då istället använda dubbfria vinterdäck. Detta gör att det är mindre flexibla, vilket också har gjort att flera börjar välja de dubbfria däcken som också har förbättrats så pass mycket att de är i stort sett likvärdiga vad gäller grepp och fäste på snö och is.

För mer information angående dubbdäck eller dubbfria däck, besök: https://vianor.se/