Välj SUV-däck som kan optimera din SUVs prestanda

SUV sommardäck

Däcktillverkare har en rad olika däck för den växande SUV-marknaden. Behovet av olika däck beror på att du har båda olika dimensioner och att du har olika förhållanden som de kommer att användas i. Du kan använda dem för användning på vägen som stads- eller motorvägskörning eller sedan för terräng där du kör i utmanande terräng. De flesta stadsjeepar används på väg och fordonssegmentet har ökat eftersom de båda är rymliga fordon. De har bättre säkerhetsrekord än vanliga personbilar, vilket gör dem till ett perfekt alternativ för användning som familjebil där du vill ha kombinationen av ett säkert och rymligt fordon. Det har dock gjorts forskningsstudier som har visat att stadsjeepar är mycket säkrare än sedans. Faktum är att en SUV-förare eller passagerare är minst 50 procent mer benägna att överleva en bilkrasch utan att drabbas av allvarliga skador än en person som kör i en sedan.

För att optimera din SUVs prestanda är det viktigt att ha bra premiumdäck av hög kvalitet. Oavsett om du kör på eller av terrängen, vill du ha däck som erbjuder “Aramid sidoväggsteknik” som möjliggör ökat skydd mot stötar och snitt, bestående av starka aramidfibrer, samma som används i flygindustrin, vilket gör däcken praktiskt taget punkteringssäkra. Eftersom detta skyddar ditt däck från gropar och trottoarkanter när du parkerar och för terrängkörning har du bra skydd mot vassa stenar eller föremål.

Förutom att välja däck baserat på dimension, väder och vägförhållande, måste du också få däck baserat på hur din SUV drivs, eftersom elektriska stadsjeepar och hybrider kommer att gå bättre om du använder däck som rekommenderas för elfordon. Inte alla däck rekommenderas för denna användning. Oavsett om du väljer SUV sommardäck och kombinerar dem med SUV vinterdäck eller sedan använder SUV allvädersdäck under hela året kommer det att bli ett beslut du måste ta. Om du väljer allvädersdäck bör du se till att de är godkända för vinterbruk genom att ha Alpine-symbolen på däckets sidovägg. Det räcker inte att ha M + S-märkningen, eftersom det inte är en indikation på godkännande för vinteranvändning. Du måste också ta hand om däcken genom att se till att du kontrollerar däcktrycket regelbundet och även slitbanedjupet och när skillnaden i slitbanedjup mellan de främre och bakre däcken är mer än 2-3 mm, roterar du däcken. Eftersom du inte byter däck mellan säsongerna tenderar däcken att få mindre uppmärksamhet, vilket innebär att du måste se till att det är gjort.

För dedikerade däck måste du välja mellan SUV dubbdäck och SUV dubbfria däck. De dubbade är inte tillåtna i alla länder, så då är valet enkelt. Om båda är godkända måste du välja utifrån vad som passar dig bäst, med tanke på att du inte kan besöka eller köra genom länder som har ett förbud mot dubbdäck om det är ditt val.

För mer information om SUV-däck, besök www.nokiantyres.se