Nya vinterdäck ger öka säkerhet

Skillnaden mellan nya och gamla däck kan vara skillnaden mellan att undvika en olycka och att hamna i en. Nya däck har bättre mönsterdjup än vad redan använda däck har. Du bör alltid byta till nya däck när mönsterdjupet når 4 mm. Det är viktigare för vinterdäck att ha bra mönsterdjup eftersom de måsta kunna hantera snö och slask. Mönsterdjup är också viktigt för sommardäck eftersom du måste kunna ha bra våtgrepp samt kunna undvika vattenplaning.

Med nya sommardäck så har du däck som har alla de senaste innovationerna inkluderade i däcket. Om du har dubbdäck så kommer du att ha alla dubbarna kvar på plats, medan dina nuvarande dubbdäck kan redan ha tappat en stor del av dem, eller att de har slitits ned så att de inte greppar lika bra när du kör på is. För dubbfria däck så har de olika innovationer inkluderade i slitbanans mönster för att ge bra grepp på is och snö utan att ha dubbar. Varje år så förbättras däcken på dessa områden för att ytterligare förbättra greppet.

Utöver att köpa bra vinterdäck så måste du också se till att du underhåller dem så att de håller sig så gott som nya längre. Du måste alltid se till att du har tillräckligt med luft i däcken, eftersom lågt lufttryck i däcken leder till ökat slitage och högre bränsleförbrukning. Rotation av däcken ger också ökad livslängd då du jämnar ut slitaget mellan fram och bakdäcken, så att du senare kan byta alla fyra däcken samtidigt. Att bara byta två däck gör bilen mer ostabil, då den kan över eller understyra beroende på var däcken med bäst grepp sitter. Om du väljer däck med lågt rullmotstånd så slits de mindre och håller därmed längre. Det ger också lägre bränsleförbrukning och lägre koldioxidutsläpp.

För mer information angående nya vinterdäck, besök: https://vianor.se/